Solvarmeanlæg og pillefyr i et kombineret varmeanlæg giver sammen med en lagdelt akkumuleringstank den billigste form for opvarmning i et hus
Solvarmeanlæg samt pillefyr er den mest optimale varmeløsning til egen produktion af økologisk varme til klimavenlig og energirigtig opvarmning af husets rum via radiatorerne og af boligens varme vand til køkken og bad.
Optimeret solvarmeanlæg giver en lille varmeregning
Herunder beskriver vi, hvordan et kombineret varmeanlæg fra DPT Varme fungerer, så du får mest muligt nytte af energikilderne og dermed opnår at få en lav varmeregning.

Solvarmeanlæg og pillefyr kombineret med en teknisk avanceret lagdelt akkumuleringstank indgår som de grundlæggende varmeprodukter i vores kombinerede varmeanlæg. Endvidere indgår tilbehør som varmestyring, shuntventil og træpillemagasin i vores kombianlæg til varmeproduktion.
Det energieffektive og miljøvenlige kombivarmeanlæg indeholder dertil temperaturmålere, der grundlæggende er de enheder, der får hele varmeanlægget til at producere lige præcis den mængde boligvarme, der er behov for – med en prioriteret anvendelse af den billigste energikilde først. Det er den metode til produktion af boligopvarmning, der resulterer i den billigste varmeregning.
Løbende analyser af solvarmeanlæg

Hos DPT Varme ved vi, at et kombineret varmeanlæg med solvarmeanlæg og pillefyr som de grundlæggende varmeprodukter virker. Det er nemlig sådan et kombivarmeanlæg, der bliver anvendt til opvarmning af hele den bygning, der rummer vores værksted og bolig.
Lige siden igangsætningen af vores eget kombinerede varmeanlæg med solvarme som primær varme og træpiller som tilskudsvarme samt akkumuleringstanken til varmelagring og varmestyring har vi løbende analyseret varmeanlæggets ydeevne og beregnet vores varmeregning samt naturligvis de store besparelser på varmeregningen, som vi har opnået ved anvendelse af effektive solvarmeanlæg og pillefyr.
Kombivarmeanlæggets produkter til varmeproduktion
Når man sammensætter forskellige produkter til boligopvarmning, er der tale om et kombineret varmeanlæg. Vi foretrækker dog primært at omtale vores varmeproducerende anlæg som et solvarmeanlæg eller alternativt solvarmesystem, da det er sammensat med den funktionalitet, at solvarme er den primære opvarmningsform i vores bolig og værksted, hvor solvarmen altså giver varme til såvel det varme brugsvand som opvarmning af rum via radiatorer.
De grundlæggende enheder til varmeproduktion, som indgår i vores effektive og økologiske solvarmeanlæg er følgende:
• Solvarmepaneler med en absolut virkningsgrad på knap 100%
• Teknisk avanceret lagdelt akkumuleringstank
• Pillefyr med kedel og faldrørs pillebrænder
• Solvarmestyring til styring af alle produkter og varmeproduktion
• Shuntventil til vejrkompensering
• Træpillemagasin mhp automatisk tilførsel af træpiller
Solvarmeanlæg og pillefyr – funktionalitet
Solfangere
Varmeanlæggets solvarmepaneler (solfangere) er placeret på taget, hvor de med en varmebærende væske fanger solens varme. Denne varme væske transporteres via et rørsystem til den lagdelte akkumuleringstank, hvor solvarmen via en lang varmespiral bliver overført til vandet i akkumulatortankens vandmagasin.
Du kan her læse mere uddybende om, hvordan afgivelse af solvarme fra solfangerne til akkumuleringstanken foregår.
Pillefyr
Varmeanlæggets pillefyr er placeret i samme rum, som akkumuleringstanken. Når pillebrænderen producerer boligvarme, bliver vandet i pillefyrets kedel opvarmet, hvorefter det overføres til den lagdelte akkumuleringstank, hvor det opvarmede vand gemmes indtil, der er behov for varmt vand.
Akkumuleringstank
Varmeanlæggets teknisk avancerede lagdelte akkumuleringstank er altså det varmeprodukt, som udgør den centrale enhed i varmeanlægget. Det er denne akkumulatortank, der indeholder det varme vand, der skal anvendes til at opvarme boligens rum og bruges som det varme brugsvand i køkken og bad.
Denne tekniske varmtvandstank har dermed også en egenskab af en form for buffertank i solvarmeanlægget med pillefyr. Varmtvandstanken kan dermed fungere som den enhed, hvorfra varmeproduktionen automatisk bliver styret med det grundlæggende udgangspunkt, at det først og fremmest er solvarme, der bliver anvendt til varmeproduktion. Sekundært anvendes biomasse i form af træpiller, hvis der er behov for flere energikilder ud over den mængde energi, som solvarmen kan yde på et givent tidspunkt.
Primært gratis boligopvarmning
Ovenstående beskrivelse af funktionaliteten viser, at når man ser bort fra selve varmeanlæggets investeringsudgift, så går pengene til den daglige løbende opvarmning først og fremmest til gratis solvarme. Og dernæst til træpiller, når solvarmen skal suppleres med pillefyring.
Det er efter vores mening den smarteste form for opvarmning af rum og brugsvand i egen bolig. For så længe man kan nøjes med at bruge den gratis solvarme, er der ingen udgifter til boligens forbrug til rumopvarmning såvel som til opvarmning af brugsvand til bad og køkken.
Indstilling af solvarmeanlæggets varmeproduktion
Med udgangspunkt i vores behovsanalyse og husstandens ønsker til temperaturen i det varme brugsvand såvel som i boligens rum kan vi foretage de indstillinger, der sikrer den mest energieffektive produktion af boligvarme til den billigste varmeregning.
Med de forskellige temperaturnøgletal kan vi indstille temperaturfølere til at signalere til solvarmestyringen, hvornår der skal produceres boligvarme.
Den tekniske akkumulatortank fungerer således, at det kolde vand er i bunden af tanken. Det kolde vand består dels det kolde tilbageløbsvand fra radiatorer, og dels af det kolde vand, der tilføres fra den offentlige vandforsyning.
Øverst i tanken er det varmeste vand, og midt i tanken er det vand, der er knap så varmt.
Primær varme fra solvarmeanlæg
Solvarmeanlægget producerer boligvarme i al den tid, hvor solen er på himlen – og med den absolutte virkningsgrad på knap 100%, som vores solvarmepaneler har, så er der også varmeproduktion, når der er skyer på himlen.
Det betyder, at der i vores økologiske solvarmeanlæg er en konstant produktion af øko varme i det tidsrum fra solen står op til solen går ned. Det medfører, at vandet i toppen af tekniktanken stort set kontinuerligt har en meget høj temperatur. Derved kan vi til enhver tid trække på varmen i akkumuleringstanken og få al den varme i radiatorerne og i det varme brugsvand, som vi har behov for.
Opvarmning af rum
Den del af akkumuleringstankens varme vand, som anvendes til opvarmning af rum via radiatorerne kører i et lukket system, hvilket betyder, at vandet er det samme. Der sker altså ingen udskiftning af vandet. Det, der kort og simpelt fortalt sker, er følgende.
Den varmebærende væske i solvarmepanelerne afgiver varme til det kolde vand i bunden af akkumulatortanken, og væsken vender derefter tilbage til solfangere uden varme, så den kan optage solvarme påny. Når der afgives varme til vandet i bunden af den lagdelte tekniktank, stiger det solopvarmede vandet opaf til toppen af vandtanken. Derfra føres det varme vand videre igennem vores rørsystem ud til radiatorerne, hvor varmen afgives til de forskellige rum i huset. Det vand, der har afgivet varme til radiatorerne, løber nu koldt tilbage til bunden af akkumuleringstanken, hvor det atter bliver fyldt med den solvarme, som tilføres af den varmebærende væske, der har hentet solvarmen i solfangerne.
Opvarmning af brugsvand
Den del af akkumulatortankens varme vand, som bruges til det varme vand i køkken såvel som i badet, bliver naturligvis udskiftet eftersom dette vand løber ud i kloaksystemet. Tilførslen af nyt vand kommer fra den offentlige vandforsyning, og vandet tilføres direkte i bunden af akkumuleringstanken, hvor det kan blive opvarmen af solvarmen fra solpanelerne. På nøjagtig samme måde, som vandet i radiatorerne.
Sommerhalvår – kun solvarmeanlæg
I sommerhalvåret kan vi som regel nøjes med at producere vores boligvarme til rumopvarmning og til varmt brugsvand i vores solvarmeanlæg. Der er rigeligt med økologisk solvarme, og med den høje virkningsgrad i solpanelerne og den effektive udnyttelse af solvarmen i akkumuleringstanken, er der ingen behov for varmeproduktion i pillefyret.
Vinterhalvår – solvarmeanlæg og pillefyr
Vores pillefyr producerer derfor kun boligvarme i sporadiske tidsrum igennem vinterhalvåret; koncentreret i perioderne med det koldeste vejr og færrest solskinstimer.
Når det klimavenlige og energieffektive pillefyr, der er godkendt i miljøklasse 5, påbegynder en varmeproduktion med energikilden biomasse i form af CO 2 neutrale træpiller, så sker det helt automatisk.
Supplerende varme med pillefyr
Varmeproduktionen i varmeanlæggets pillefyr sker præcist på det tidspunkt, som det er indstillet til i vores solvarmestyring. Denne indstilling handler om den temperatur, som det opvarmede vand har på et givet sted i oppe i det midterste lag i akkumuleringstanken.
Når og hvis denne varmtvandstemperatur er for lav, så er der behov for en supplerende varmeproduktion, der kan tilføre mere tilskudsvarme i akkumuleringstanken.
Den supplerende produktion af boligvarme igangsættes via solvarmestyringen helt automatisk i vores effektive pillefyr, hvor pillebrænderen påbegynder en forbrænding af træpiller, der varmer det vand op, som pillefyrets kedel indeholder.

Det opvarmede vand fra kedlen i vores pillefyr cirkulerer til akkumuleringstanken, hvor det afgiver varmen i det midterste lag i akkumuleringstanken. Derefter cirkulerer koldt vand tilbage i kedlen i pillefyret, hvor det atter bliver opvarmet ved hjælp af afbrændingen af træpiller i pillebrænderen.
Når det opvarmede vand fra kedlen i vores effektive pillefyr cirkulerer ind i tekniktankens midterste lag, har det den væsentlige fordel og hensigtsmæssighed, at der er koldt vand i akkumulatortankens nederste lag, hvilket er nødvendigt for at den tilførte solvarme kan afgive sin varme til vandet.
Når det opvarmede vand i den lagdelte akkumuleringstank har den rette temperatur i de forskellige lag, stopper pillebrænderen i vores pillefyr med at producere boligvarme.
Produktionsstoppet i pillefyret sker helt automatisk via indstillingerne i vores yderst avancerede solvarmestyring.
Billigere boligvarme – med solvarmeanlæg og pillefyr
Som det er forklaret ovenfor, så må det være tydeligt for enhver, at vores måde at anvende et solvarmeanlæg og pillefyr på, giver den klart billigste form for opvarmning af et hus såvel som af en erhvervsbygning.
Vi har samlet en del flere fakta og argumenter for, hvorfor vi synes, at du skal tilvælge solvarme som den primære energikilde til opvarmning af din boligs rum såvel som af dit varme vand til køkken og bad.
Disse fakta og argumenter kan du se her
Lad os hjælpe dig i gang med solvarme
Har du i øvrigt spørgsmål til ovenstående beskrivelse og spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig med at få så billig en varmeregning som muligt så kontakt os nu.
Ring til os på mobilnr. 4036 3764
Eller skriv til os på info@dptvarme.dk og bed os om at ringe dig op.